Veel gestelde vragen

Antwoorden op veelgestelde vragen zijn hieronder te vinden. Heeft u een vraag die hier niet bij staat neem dan gerust contact met ons op.

Energie terugleveren

Toon extra info

Wat gebeurt er met de opgewekte elektriciteit als ik niet thuis ben en het is een zonnige dag?

Wanneer er geen energieverbruik is (als u bijvoorbeeld op vakantie bent) dan levert de installatie de opgewekte energie automatisch terug aan het net. Deze teruggeleverde energie wordt in mindering gebracht op uw energienota (dit heet salderen).

Ik heb gehoord dat een energiemaatschappij maar weinig betaalt voor de teruggeleverde stroom. Klopt dit?

Nee, sinds 1 januari 2014 zijn alle energieleveranciers verplicht om duurzame energie onbeperkt te salderen (geleverde energie verreken met uw afgenomen energie) en dienen ze voor een eventueel overschot aan energie een ‘redelijke ergoeding’ te geven. Meer informatie vindt u op http://www.klimaatgids.nl/zonnepanelen/salderingsgrens-en-terugleververgoedingen-per-leverancier  

Installatie

Toon extra info

Hoeveel ruimte neemt de installatie op een plat dak in?

De panelen worden over dwars geplaats. Er moet een halve meter afstand zijn tussen de panelen en de dakrand. De lengte van een rij is dus 1,65m x het aantal panelen. De diepte van een rij is 1m met 1m tussenruimte tot de volgende rij. De installatie op een plat dak neemt dus ongeveer 3m2 per paneel in. De totale oppervlakte op een plat dak is ongeveer: Voor een systeem met 6 panelen 18m2 (inclusief vrije ruimte tussen de panelen) – Voor een systeem met 10 panelen 30m2 (inclusief vrije ruimte tussen de panelen) – Voor een systeem met 12 panelen 36 m2 (inclusief vrije ruimte tussen de panelen)

Hoeveel ruimte neemt de installatie op een schuin dak in?

De panelen kunnen zowel rechtop als overdwars worden geplaatst. Er moet 0,3m-0,5m ruimte zijn tusen de panelen en de dakrand. De installatie op een schuin dak neemt per paneel ongeveer 1,65 m2 in. De totale oppervlakte op een schuin dak is ongeveer: – Voor een systeem met 8 panelen: 14 m2 – Voor een systeem met 10 panelen: 17 m2 – Voor een systeem met 12 panelen: 20 m2.

Wat is de afstand die ik vrij moet houden tussen het PV-systeem en de rand van het dak?

Dit is verschillend, dit hangt van de dakconstructie en het montage-systeem af. Gemiddeld is dit ca. 50 cm.

Is mijn dak wel geschikt voor de installatie, gezien het gewicht?

De totale dakbelasting  op een hellend dak is ca. 20 kg/m2, op een plat dak is dit ca. 25 kg/m2. Dit is relatief laag ten opzichte een normale dakbelasting en zal dus bijna nooit problemen opleveren. Wij kunnen u hierin slechts adviseren. De eigenaar van de woning blijft verantwoordelijk voor de stabiliteit van de dakconstructie.

Wat is de meeste optimale oriëntatie van de panelen op het dak?

De meest optimale oriëntatie is richting het zuiden met een helling van 30 graden. Met een ligging op Zuid-West en een dak van 50 graden is de opbrengst nog steeds interessant genoeg om zonnepanelen snel terug te verdienen.

Waarom moet mijn omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen gemonteerd worden?

Hoe korter de (DC-)kabel tussen de omvormer en de PV-panelen, hoe lager het spanningsverlies, en dus hoe hoger het rendement van het hele systeem.

Hoe wordt de kabel tussen de omvormer en de meterkast gemonteerd?

De ligging van de kabel wordt in overleg besproken. In sommige gevallen is een schacht aanwezig waar de kabel in kan. In andere gevallen wordt de kabel weggewerkt in een kleine kabelgoot die wij tegen het plafond of de muur monteren. Soms kan de kabel ook weggewerkt worden in een kast. Tenslotte is het ook een optie om de kabel buitenom te laten lopen. In elk geval zal de ligging van de kabel altijd in overleg met jou worden vastgesteld, tijdens het locatiebezoek.

Hoe kan ik zien wat de installatie heeft opgewekt in een bepaald jaar?

Dit is te zien door middel van de monitoring die bij de meeste omvormers wordt geleverd. U kunt dit op iedere pc ter wereld of met een app voor uw smart phone of tablet bekijken (Android/IOS).

Dient er ook nog een speciale aansluiting in de meterkast te worden geïnstalleerd?

Een systeem van minder dan 3 panelen kan direct op het stopcontact worden aangesloten. Wanneer er meer dan 3 panelen gemonteerd worden, dient het systeem te worden aangesloten op de meterkast. Dit houdt dat in dat er een nieuwe elektragroep aangesloten moet worden. Deze werkzaamheden worden door ons uitgevoerd.

Wat is de kwaliteit van de zonnepanelen?

De productgarantie van de zonnepanelen is 10 jaar. Daarnaast wordt opbrengstgarantie gegeven van 90% na 12 jaar en van 80% na 25 jaar. Wij gebruiken panelen van de grootste fabrikanten ter wereld, Yingli Solar, JA Solar, Canadian Solar etc.

Juridisch

Toon extra info

Moet het PV-systeem op mijn dak verzekerd worden?

Omdat de installatie op uw dak gemonteerd wordt, valt deze sowieso vaak onder de gebruikelijke woonhuisverzekering/opstalverzekering. U kunt de installatie ook nog aanvullend verzekeren via www.solarif.nl 

Moet ik een vergunning aanvragen voor zonnepanelen?

Nee, bij bestaande gebouwen is het zo dat de zonnepanelen vergunningsvrij gemonteerd mogen worden. U dient wel een vergunning aan te vragen wanneer u in een beschermd monument of beschermd stadsgezicht woont. Indien u niet zeker weet of dit voor u van toepassing is, kunt u dit controleren op de website http://www.omgevingsloket.nl/.

Wonen

Toon extra info

Ik woon nog maximaal 5 jaar in dit huis, kan ik ze meenemen?

Ja, dat is mogelijk, de installatie is in principe demontabel.

Overig

Toon extra info

Is het mogelijk om in-dak panelen aan te schaffen (verwerkt in dakbedekking)?

Ja dat kan op aanvraag.

Is het mogelijk om via deze site een zonneboiler aan te schaffen?

Nee, wij leveren alleen zonnepanelen voor stroomopwekking.