Zonnepanelen BTW en Subsidie

BTW terugvragen zonnepanelen

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie terugvragen via Belastingdienst. Bij een kit van aht zonnepanelen (2000 wattpiek) à 2.400 euro levert dit ruim 416 euro op: 21 procent van jouw investering.

Hieronder de link met eenvoudige uitleg hoe dit in zijn werk gaat.

http://www.milieucentraal.nl

Subsidies en vergunningen voor zonnepanelen in 2012 en 2013

Sinds 02 juli 2012 is er een subsidie opgesteld voor zonnepanelen. Helaas is deze subsidie per 8 augustus 2013 niet meer beschikbaar. U kreeg 15% subsidie op de materialen met een maximum van 650 euro. Op basis van een getekende overeenkomst kon u de subsidie voor installatie aanvragen. In de overeenkomst mog een ontbindende voorwaarde staan i.v.m. het eventueel niet verkrijgen van de subsidie. In de offerte moesten de materialen apart staan gespecificeerd en moet het Wp vermogen zijn vermeld.
Voor meer informatie kunt u terecht bij AgentschapNL

Ook zonder subsidie zijn zonnepanelen een rendabele investering gezien de lage prijs van de zonnepanelen en stijgende energieprijs en -belasting.

Daarnaast zijn er een aantal lokale subsidies voor zonnepanelen in 2013 die particulieren ondersteunen bij de aanschaf van een zonne-energie systeem. Meer info vindt u hier.

Voor bedrijven is er ook subsidie voor grote projecten. (SDE+ voor projecten groter dan 15kW ). Daarnaast zijn er voor bedrijven fiscale mogelijkheden die een investering in zonnepanelen erg interessant maken. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE)

Deze subsidieregeling is voor zonnestroom en ging van start per 1 maart 2010 en is afgeschaft voor particulieren. Een PV systeem is inmiddels net zo goedkoop als stroom uit het net.

EIA

De EIA is bedoeld voor bedrijven. Het doel van de energie-investeringsaftrek (EIA) is het stimuleren van investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie. Er mag 41,5% van de investering, tot €3000/kW worden afgetrokken van de fiscale winst. Klik hier voor meer informatie.

Eigenlijk zijn subsidies, gezien de grote prijsdaling van de afgelopen jaren, niet meer nodig. Zonnestroom is goedkoper dan stroom via uw energieleverancier en geeft meer rendement dan spaargeld op de bank. Hieronder vindt u informatie over bouwvergunningen.

Bouwvergunning

U heeft voor een zonneboiler of zonnepaneel op uw woning  geen bouwvergunning nodig, tenzij het een monumentaal pand betreft.
In deze brochure vindt u meer informatie van het ministerie van VROM.